Copernicus är ett Europeiskt satellitbaserat jordobservationssystem. Inom Copernicus har det utvecklats informationstjänster baserade på data från satelliter och data på plats (in situ) via sensorer på marken, i luften och havet.
Målet med Copernicus är att kunna övervaka och ge prognoser för tillståndet gällande miljön på land, i havet och i atmosfären samt ge information om klimatförändringar, krisberedskap och säkerhet. Copernicus är ett initiativ som drivs av användarna, främst offentliga myndigheter. Informationstjänsterna som Copernicus tillhandahåller är fria och tillgängliga för användarna.
MSB är nationell kontaktpunkt för Copernicus kriskarteringstjänst som kan aktiveras av myndigheter, räddningstjänster och kommuner. Sverige har aktiverat tjänsten vid bl a skogsbrand, översvämning och storm.
En aktivering innebär att man beställer kartering av händelsers utbredning och omfattning med hjälp av bildanalys. Dessa analyser levereras i form av kartor som direkt kan användas operativt.
Kartering
Copernicus tillhandahåller en tjänst för kriskartering Copernicus Emergency Management Service (EMS Mapping) som karterar utbredning av naturkatastrofer, av människan orsakade händelser samt humanitära kriser. Denna kartering kan beställas genom aktivering och kan antingen göras skyndsamt vid händelse (rapid mapping) eller i risk och sårbarhetssyfte (risk and recovery mapping).
Här är ett exempel på hur en kartering över Enskogen såg ut under skogsbränderna sommaren 2018
Tidiga varningssystem
Copernicus tillhandahåller i förebyggande syfte tidiga varningssystem med prognoser för skogsbrand, översvämning och torka.
Skogsbrand
Översvämning
Torka
Aktivering
Se exempel på tidigare svenska aktiveringar här för översvämning och här för skogsbrand.
Vid önskemål för aktivering av Copernicus EMS-tjänsten, kontakta: TiB (tjänsteman i beredskap) tel 054-150 150.
Vid frågor och information om tjänsten kontakta GIS-gruppen på MSB: gis@msb.se