Nationell bakgrundskarta för krisberedskap och blåljus

Nyfiken på att se hur den rekommenderade bakgrundskartan ser ut över just ditt område?

Klicka på kartbilden nedan för att se mer av den rekommenderade bakgrundskartan.

Den gemensamma bakgrundskartan innehåller Lantmäteriets topografiska webbkarta, höjddata, fastighetsindelning och ortofoto. För att använda bakgrundskartan på bästa sätt i olika insatser behöver din organisation även tillgång till adresser, byggnader och ortnamn.

En gemensam bakgrundskarta är en viktig förutsättning för att du och din verksamhet ska kunna genomföra era insatser effektivt. Bakgrundskartan bör användas av hela verksamheten före, under och efter en händelse. Det betyder att den bör finnas i alla verksamhetssystem för både ledning och fordon.

MSB rekommenderar nedanstående produkter och tjänster för bakgrundskartan

Den nationella bakgrundskartan består av Lantmäteriets topografiska webbkarta, fastighetsindelning, höjddata och ortofoto tillsammans med information om adresser, byggnader och ortnamn. Produkterna och tjänsterna som ingår i bakgrundskartan finns tillgängliga som uttagsprodukter för användning offline, och som tjänster för användning online. För att skriva ut kartor på papper är det enkelt att använda e-tjänsten Kartutskrift.

MSB rekommenderar att säkerställa tillgång och aktualitet

För att säkerställa att er verksamhet alltid har tillgång till bakgrundskartan, oavsett om det finns internetuppkoppling, behöver din verksamhet installera Topografisk webbkarta, raster i era verksamhetssystem. För att bakgrundskartan ska vara aktuell behöver verksamheten hålla den uppdaterad, genom att ladda hem en ny version med jämna mellanrum eller när det skett förändringar i ert verksamhetsområde.

  • Nedladdningsprodukter för användning offline
  • Tjänster för användning online